Geep
Belonidae
FR: orphie, UK: garfish, DE: Hornhecht
lokaal: meivis, groengraat, sneppe
De geep komt voor van Noorwegen tot aan de Middellandse Zee en is een uitstekende zwemmer. Hij lijkt een beetje op makreel. De paaitijd van deze bodemvis ligt tussen mei en juni. Een wijfje kan dan tot 35.000 eieren afleggen. Al na twee jaar is geep geslachtsrijp. Ze zijn dan ongeveer 45 cm groot. Maximaal worden ze 90 cm en wegen dan ongeveer 1,3 kg.
Kwaliteit
Geep wordt enkel verkocht van eind april tot begin juni, vandaar de bijnaam 'meivis'. Twee andere benamingen zijn sneppe, vanwege de spitse snavel en groengraat, vanwege de groengekleurde graten. In de winkel is een lengte kleiner dan 70 cm perfect normaal.
Bereiding
Geep laat je best schoonmaken door de vishandelaar, want dat is geen vanzelfsprekend klusje. De schubben komen gemakkelijk los en plakken soms dagenlang vast aan de handen.
Om de geep klaar te maken snijd je hem in vingerlange stukken. Bij voorkeur even in bloem rollen voor het bakken. Stoven of grillen kan ook. Gerookt is geep een echte lekkernij. En als je vissoep wil maken dan is geep altijd kandidaat.
Voedingsinformatie
Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal. Geep is een magere vis.
De gemiddelde voedingswaarde van geep per 100 g is:
Energie: 451 kJ / 109kcal
Eiwitten: 23,2g
Vetten: 1,1g
Bewaring
Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.