Forel
Oncorhynchus mykiss
FR: truite, truite arc-en-ciel, UK: trout, rainbowtrout, DE Forelle
Forel is een zalmachtige. De meest verkochte soort is de gekweekte regenboogforel. Ook bekend is zalmforel. Dit is dezelfde regenboogforel, maar dan met zalmkleurig visvlees. Die zachtroze kleur krijgen ze door een aangepaste voeding. De Waalse kwekerijen staan bekend om hun heerlijke forel. De vraag is zelfs groter dan het aanbod. Daarom wordt het merendeel van onze forel aangevoerd.
Kwaliteit
Omdat forel bij ons een kweekvis is, kan je hier het hele jaar van genieten. Forel wordt verkocht als hele vis (25 cm/500 g) en als visfilets (vers of gerookt). De zalmforel laat men langer groeien, tot ze 50 cm zijn en een gewicht van 5 kg hebben. Je kan ze kopen als hele vis, in visfilets of vismoten.
Bereiding
Forel is heerlijk als je het bakt op zijn geheel. Probeer het à la meunière of met amandelschilfers. Ultraverse forel kan je ook ‘in ’t blauw’ koken. Dit betekent gekookt met citroen en azijn.
Voedingsinformatie
De gemiddelde voedingswaarde van forel per 100 g is:
Energie: 409 kJ / 98 kcal
Eiwitten: 18,4g
Vetten: 2,7g
Bewaring
Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.