Een bord met daarop drie laagjes gesneden coeur de boeuf. Daarachter staat nog een bord met een potje met dressing en tuinkers.

Grijze garnalen, klein maar zó fijn

De grijze garnaal werd uitgeroepen tot 'Vis van het Jaar 2022'. Een uitstekende keuze! Garnalen maken van het eenvoudigste gerecht iets feestelijk. Het is niet voor niets een echte publiekslieveling.

Een schaaltje ongepelde garnalen als aperitiefhapje, smeuïge garnaalkroketten, een royaal gevulde ‘tomaat garnaal’ of een zalig geurende garnalenbisque… Komt het water je al in de mond? Dan zijn deze tips en recepten met garnalen beslist iets voor jou! 

Wat je nog niet wist over grijze garnalen

  • Het hele jaar door wordt er op garnaal gevist. De lekkerste koop je van in de nazomer tot november. Dan zijn de garnalen op hun dikst.
  • Onze kustvissers varen ’s nacht uit en zorgen ervoor dat hun vangst ’s morgens in de veilingen afgeleverd wordt, zodat de garnalen binnen de 24 uur geconsumeerd kunnen worden.
  • Grijze garnalen worden direct op het schip gekookt met extra zout. Elk schip heeft zijn eigen recept. Van dat recept hangen de roodbruine kleur, de pittige smaak en de knapperigheid af.
  • Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 g garnalen over. Gooi garnaalpellen en -koppen niet weg, je maakt er fantastische bisques en sauzen mee!
Fijn gesneden aardappel schijfjes met groene sla en verse garnalen.

Garnalen pellen in 4 stappen

Garnalen pellen neemt even tijd in beslag, maar is echt de moeite waard. Zo pel je garnalen:

  • Neem kop en staart tussen duim en wijsvinger en trek de garnaal recht.
  • Duw het staartstuk lichtjes naar voor in een draaiende beweging.
  • Het staartstuk komt dan los en je kunt het voorzichtig naar achter trekken.
  • Pel eventueel de achterblijvende schalen van het garnaalvlees en trek de kop los.
Hartige spinazie-courgettepannenkoekjes met een spiegelei en garnalen. Aangevuld met 2 glazen limonade.

Garnalensaus maken, da’s kinderspel

Kook de garnaalpellen in water tot ze wit zien, laat even inkoken en passeer door een zeef. Gebruik dit garnaalaroma in een klassieke witte saus in plaats van melk en kleur eventueel bij met tomatenpuree.

Bisque van garnalen, zo maak je het!

Voor een garnalenbisque voor 4 personen heb je 300 gram garnalenpellen nodig.

  • Begin met 1 ui, 1 prei en 2 stengels bleekselderij fijn te snijden en in olijfolie te fruiten in een ruime soeppan. Voeg op het einde nog fijngehakte knoflook toe.
  • Hak de garnalenpellen fijn in een keukenrobot en voeg ze erbij. Laat dit geheel 8 à 10 minuten bakken.
  • Voeg daarna een lepeltje paprikapoeder, wat tomatenpuree en een glaasje cognac toe. Roer er ongeveer 50 gram bloem door en giet er 1,5 liter visbouillon bij. Voeg tijm, laurier, peterselie, rozemarijn en venkelstengels toe om de smaak te verfijnen.
  • Roer goed door en laat met deksel ongeveer 45 minuten zacht koken. Roer af en toe over de bodem. Giet na het koken het geheel door een zeef en breng de bisque op smaak met peper en zout.

Probeerde jij een van onze recepten met garnalen?

Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes van bij ons, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.