Zo wordt vis bakken kinderspel

Zo wordt vis bakken kinderspel

Vis bakken moeilijk? Nee hoor! Vis bakken in de pan is makkelijk, zolang je maar enkele regels in acht neemt. We leiden je in vijf stappen naar perfect gebakken vis.

Vis bakken: welke vissoort kiezen?

De meeste vissoorten lenen zich perfect om te bakken. Vraag je vishandelaar welke vis nu op z’n best is of check de viskalender. Zo ontdek je alle vissoorten die onze vissers vers opvissen. Ideaal voor wie wil variëren of zijn tafelgenoten wil verrassen met een culinaire ontdekking.

Vis bakken zoals het hoort in 5 stappen

Voor gebakken vis moet je vijf dingen weten: 

  1. Koop vis zo vers mogelijk.
  2. Dep de vis droog. Kruid met peper en zout. Laat de gekruide vis niet te lang liggen alvorens hem te bakken. Gebruik een pan die net groot genoeg is voor de stukken vis. In een te grote pan zal de boter sneller verbranden.
  3. Vis bakken doe je in goede boter op een niet te hoge temperatuur. Hou de baktijd in de gaten. Een filet van 120 g bak je twee minuten aan elke kant. Als het te kort gebakken is, kan je altijd nog een beetje bijgeven, maar eens te ver kan je niet meer terug.
  4. Laat de vis na het bakken rusten op een warme plek. Zo verspreiden de sappen en smaken zich opnieuw doorheen het visvlees. De regel is: evenveel minuten rusten als bakken.
  5. Werk af met een beetje citroensap. 

Vis bakken ‘à la meunière’

‘A la meunière’ is een bereiding waarbij je de vis na het bakken bestrooit met gehakte peterselie, besprenkelt met citroensap en vervolgens met bruine boter overgiet. Deze vis wordt onmiddellijk geserveerd zodat het schuim, ontstaan door de hete boter, nog zichtbaar is voor je tafelgenoten. Zeetong à la meunière is een onovertroffen klassieker uit de Belgische keuken.

Daarom werkt vis bakken in boter altijd

Boter bij de vis, het klinkt zo vanzelfsprekend en dat is het ook. Er zijn drie heel goede redenen om vis te bakken in boter:

  • Tijdens het bakken neemt de vis de boter op, waardoor die niet snel uitdroogt.
  • De boter voegt extra smeuïgheid en smaak toe.
  • Zelfs als je vis iets te lang laat garen blijft hij toch sappig omwille van de boter.

Heb jij een van onze gerechten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept met een heerlijk stukje gebakken vis? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.