Varkensgebraad in mosterdkorst met pruimen en oude Geuze

Hoofdgerecht
Gerechten met bier
4
(20) 40
  • een varkensgebraad van +/- 750 g
  • 750 g geschilde vastkokende aardappelen
  • een 20-tal geschilde jonge wortelen
  • 12 gedroogde pruimen
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels broodkruim
  • 20 g boter
  • 1/2 afgestreken eetlepel bruine suiker
  • 1,5 dl lichte vleesbouillon
  • 1 dl oude geuze
  • 40 g boter
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • kruidentuiltje: peterselie, tijm, laurier
  • versgemalen peper en grof zout
     

Geef het varkensgebraad overlangs een inkeping tot in het midden en vul gelijkmatig met de gedroogde pruimen. Bind op met keukentouw.

Verhit een pot waarin het gebraad net past en schroei het vlees dicht in boter. Leg het vlees in een ovenschotel, strijk de bovenzijde in met de mosterd en bestrooi met bruine suiker en broodkruim. Gaar in de oven op 220°C gedurende 35 à 45 minuten (afhankelijk van de dikte van het stuk vlees).

Temper de oven tot 180°C en gaar nog een 15-tal minuten na.

Kook ondertussen de aardappelen in gezouten water en draai ze daarna door de boter en de peterselie.

Snijd de grootste wortelen in twee, blancheer ze en stoof de sjalot in de helft van de boter en voeg de wortelen, kruidentuiltje en een scheut water toe. Laat kort stoven.

Haal het vlees uit de pot en houd het warm. Zet de pot terug op het vuur en blus met geuze. Laat inkoken tot de helft en voeg de bouillon toe. Laat terug inkoken tot een lichte jus en breng op smaak met zout en peper. Zeef de saus.

Snijd het vlees in niet te dunne plakjes en schik het op warme borden. Lepel er de saus over en serveer met de gekookte aardappeltjes en wortelen.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.