'Pastekop' van de zee

Bijgerecht
Voorgerecht
NorthSeaChefs
4
  • 1 kg ongepelde grijze Noordzeegarnalen
  • 250 g kreukels
  • 500 g wulken
  • 10 blaadjes gelatine voor 1 liter vocht

Voor de bouillon:

  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 stengel selder
  • zout
  • cayennepeper
  • enkele laurierblaadjes

Voor de garnaaljus:

  • 3 el olijfolie
  • 2 l witte wijn
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 2 stengels selder
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 bol look
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takken verse tijm

Extra:

  • cakevorm of terrinevorm voor de pastekop
Elke regio in België heeft wel een recept van hoofdvlees of 'pastekop'. Dit is mijn versie, met het beste van de zee.

Maak de bouillon. Schil de wortel, pel de ui, snijd samen met de selder in grove stukken. Zet onder in water en breng aan de kook, kruid met zout en cayennepeper en voeg de laurierblaadjes toe. Laat 15 minuten koken en haal de groenten eruit.

Kook de kreukels 10 min. en de wulken 20 min. in de bouillon.

Pel de garnalen en houd de pantsers apart.

Maak de garnalenjus. Schil de wortel, pel de ui en snijd samen met de selder in kleine blokjes. Stoof eerst de pantsers aan in olijfolie, voeg de groenteblokjes toe en laat mee stoven.

Voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Blus met de witte wijn en voeg de gepelde look, tijm en laurier toe. Laat 10 minuten op een laag vuurtje sudderen. Zeef en laat nog even doorkoken voor de smaak, tot je een liter jus over hebt. Kruid eventueel bij.

Los de gelatine op in de 1 l jus.

Haal de kreukels en wulken uit de schelp en doe ze samen met de gepelde garnalen in een cake-vorm. Overgiet met de garnalenjus.

Laat min 4u opstijven in de koelkast.


Recept Michiel Rabaey

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.