Klassieke Gentse stoverij

Hoofdgerecht
Gerechten met bier
Stoofpotjes
Verrassend met witloof
4
  • 500 g stoofvlees (varken of rund)
  • 2 grote uien
  • 33 cl donker abdijbier of trappist
  • 25 cl kriek
  • 1 snede wit brood
  • 2 el donkere mosterd
  • tijm en laurier
  • boter
  • bloem
  • peper en zeezout

Voor het witloofslaatje:

  • 3 stronken witloof
  • 1 raddichio
  • 1 el azijn
  • 3 el olie
  • peper en zeezout
  • 3 el gedroogde veenbessen
  • 4 el gehakte walnoten
     

Stoof de gesnipperde uien aan in een kookpot.
Verhit daarnaast een bakpan met boter.
Wacht tot het schuim verdwenen is.

Kruid het vlees intussen met peper en zeezout.
Bak het vlees in porties aan om het mooi te korsten.
Doe het gebakken vlees telkens bij de uien in de kookpan.

Strooi over de laatste portie wat bloem en laat die even meebakken.
Dit helpt om de saus straks te binden.
Blus de bakpan met het bier en giet alles bij de uien.
Voeg indien nodig wat water toe tot het vlees net onderstaat.
Draai het vuur zo laag mogelijk.
Voeg laurier en tijm toe en leg er een met mosterd bestreken boterham bovenop.
Laat ongeveer 2 uur heel rustig sudderen.

Laat de stoofpot wat afkoelen voor je hem serveert, dan is het vlees veel sappiger.
Snijd het witloof en de raddichio in fijne reepjes.
Meng in een kom.
Kruid met peper en zout.
Doe de azijn en olie erbij.

Werk af met de veenbessen en walnoten.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.