Kaassoufflé

Varia
4
  • 1 flink stuk blauwschimmelkaas (bv. Pas de Bleu)
  • 3 eieren
  • broodkruim
  • boter
  • 1 pak frisée-sla
  • 1 Jonagold appel
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • oude abdijkaas
  • nootmuskaat
  • peper en zout

voor de bechamelsaus

  • 3 dl melk
  • 25 g boter
  • 30 g bloem
  • 2 kruidnagels
  • een mespunt cayennepeper
  • 3 takjes verse tijm

Warm de melk op met kruidnagel, cayennepeper en tijm. Laat even infuseren en giet door een zeef.

Maak een roux door de bloem door de gesmolten boter te roeren. Laat even doorbakken op het vuur om de bloemsmaak te elimineren. Klop er dan een klein deel van de melk door tot alle klonters verdwenen zijn. Dan mag de rest van de melk er bij. Laat nog even doorkoken om de resterende bloemsmaak te neutraliseren.

Snijd de kaas in stukjes en smelt ze in de warme bechamelsaus. Breng op smaak met peper, weinig zout en nootmuskaat naar smaak. Splits de eieren en roer twee dooiers door het mengsel.

Klop de eiwitten tot zachte pieken. Spatel een klein deel door de basis. Dan mag ook de rest er door gespateld worden. Het tweede gedeelte zal de soufflé zijn volume geven.

Boter individuele ovenvormpjes in en strooi er broodkruim in. Klop er het overtollige broodkruim terug uit. Het weinige dat aan de rand blijft hangen zal er voor zorgen dat de soufflé makkelijk kan rijzen.

Bak 10 tot 15 minuten in een oven op 180°C.

Serveer onmiddellijk met een krokante salade van frisée-sla en een julienne van appel op smaak gebracht met peper en zout, een scheutje olijfolie en balsamicoazijn. Rasp wat kaas over de salade voor een extra accent.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.