Jagersoep

Soep
Dagelijkse kost
4
30

‘De garnituren van een typische jagersaus zijn spek, champignons en zilveruitjes. Ik maak er een echte maaltijdsoep van. Je kunt er eventueel nog aardappelen aan toevoegen. Dit is echt een kom geluk.’

  • 400 g bavette (rundvlees)
  • 200 g gezouten spek
  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 stengels prei
  • 1 wortel
  • 1 pastinaak
  • 200 g zilveruitjes
  • enkele takjes kervel
  • 3 l groente- of gevogeltebouillon
  • boter
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 kruidnagels
  • enkele jeneverbessen
  • enkele peperbollen
  • zout
Een bavette is een stuk uit de ‘vang’ van een koe, tussen de lies en de borst. Het is een stuk vlees dat heeft moeten werken en daarom veel structuur en smaak heeft.

Week de zilveruitjes in heet water.

Smelt een klont boter in een grote soepketel.
Snijd het rundvlees en het spek in repen. Bak het vlees in de boter.
Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe ze bij het vlees.

TIP: Borstel het vuil van de champignons en snijd het steeltje weg, maar was ze niet. Dan zijn ze te nat en bakken ze niet.

Spoel de prei. Snijd het wit en een stukje van het groen in stukken. Doe het in de soepketel.
Schil de wortel en de pastinaak. Snijd ze in stukken. Doe ze bij het vlees en laat alles een paar minuten mee bakken op een hoog vuur.
Giet er de warme bouillon bij.

Kneus de jeneverbessen en de peperbollen in een vijzel. Stop de tijm, laurier, rozemarijn, kruidnagel, jeneverbessen en peperbollen in een groot thee-ei.
Hang de kruidenbuil in de soepketel. Kruid met een snuifje zout.
Zet een deksel op de ketel en laat minstens 2 uur op een zacht vuur trekken.

Pel de zilveruitjes. Doe ze de laatste 10 minuten van de kooktijd bij de soep.

Schep de soep in borden of kommen. Werk af met plukjes kervel.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.