Gevulde aardappel met gebakken eendenlever en gedroogde ham

Hoofdgerecht
Geert Van Der Bruggen
4
  • 4 aardappelen
  • 1 eendenlever
  • 150 g gedroogde ham
  • 4 eetlepels gemalen kaas
  • 2 sjalotten
  • 20 g paneermeel
  • 100 ml porto
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • waterkers
  • boter
  • bloem
  • rozemarijn
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
Voor een extra feestelijk effect kan je de puree afwerken met ganzenvet in plaats van boter. Wie geen eendenlever lust, kan in de plaats gegrilde beenham of kalfskop bij de aardappel serveren.

Kook de aardappelen gaar in kokend water met flink wat zeezout. Haal de aardappelen uit en bewaar de pulp. Snipper de sjalotten en snijd de ham in stukjes. Fruit de sjalotten aan in boter tot ze glazig worden en haal van het vuur. Roer er de stukjes ham doorheen. Doe er het paneermeel en de gemalen kaas bij voor de binding. Voeg deze mengeling bij de aardappelpulp en prak goed door. Breng op smaak met wat zout, peper, nootmuskaat en fijngesneden rozemarijn. Doe er ten slotte de boter bij en meng goed door.

Vul de aardappelen terug op en warm 15 minuten door in een oven op 170°C. Laat de porto met de azijn inkoken tot sausdikte. Monteer met enkele klontjes koude boter. Snijd duimdikke plakjes van de eendenlever en haal ze door bloem. Klop de overtollige bloem er terug af.

Laat een pan met antiaanbaklaag heet worden en leg er de eendenlever in. Laat gewoon een tweetal minuutjes droog bakken, kruid met peper en grof zeezout en draai de plakjes om. Zet het vuur lager en bak nog een tweetal minuten door. De eendenlever moet krokant zijn aan de buitenkant, maar smeuïg binnenin.

Haal de harde stengels uit de waterkers en serveer met de aardappel, de eendenlever en de portosaus.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.