Gegratineerde spinazie met champignons

Bijgerecht
Gratin
4
20
  • 500 g witte champignons, in kwartjes
  • 800 g verse spinazie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 4 plakken rauwe ham, in blokjes
  • sap van ½ citroen
  • boter
  • 2 el cognac
  • zout
  • versgemalen peper

Voor de saus

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 el room
  • 75 g geraspte kaas
  • mespunt nootmuskaat
  • zout
  • versgemalen peper
     

Verwarm de oven voor op 250°C.

Neem de schaal, doe hier de kwartjes champignons in en besprenkel ze met het citroensap.
Smelt 30 g boter in de kookpot en stoof hierin de spinazie.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat het geheel vervolgens goed uitlekken om overtollig water kwijt te raken.

Smelt wat boter in de pan en fruit hierin de gesnipperde sjalotten.
Voeg de ham en champignonkwartjes toe en bak het geheel ca. 5 minuten.
Voeg wederom zout en versgemalen peper toe naar smaak.
Giet de cognac erover en flambeer het geheel kort.

Smelt voor de saus de boter langzaam in de steelpan en voeg beetje bij beetje de bloem toe tot er een gladde saus ontstaat.
Voeg al roerend de melk, nootmuskaat, zout en versgemalen peper toe en roer tot dit een gladde saus.
Voeg op het laatst de room toe en breng het eventueel nog meer op smaak.

Vet de ovenschaal in, vul deze met de spinazie en giet hier de saus overheen.
Bestrooi met de geraspte kaas en zet de schaal onder de grill in de oven.
Laat het geheel in enkele minuten gratineren.

Serveer vervolgens meteen.


Meer recepten op www.champignonidee.be

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.