Flan van witloof, prei en aardappelen

Bijgerecht
4
  • 1 stronk witloof
  • 1 wit van prei
  • 2 middelgrote aardappelen (bloemig)
  • 30 ml olijfolie
  • 1/2 tl suiker
  • 1/2 kopje warm water
  • 1/2 kopje room 30%
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 1 ei
  • peper en zout

Was het witloof en snijd fijn.
Maak de prei schoon en snijd fijn.
Schil de aardappelen en snijd in plakjes.

Verhit olie in de pan en fruit hierin de prei gedurende vijf minuten.
Voeg het witloof toe, dek af en stoof op een laag vuurtje gedurende vijf minuten.
Voeg de aardappelen toe en breng het geheel met water, zout, peper en suiker aan de kook.
Giet het water af en dek af.

Warm in een kleine steelpan de slagroom op met de knoflookteentjes totdat ze vrij zacht zijn en de room met de helft is ingekookt.
Verwijder de knoflook, voeg het losgeklopte ei toe aan de room en kruid met zout en peper.

Vet een ovenschaal in, vul deze met het mengsel tot de rand en zet in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende twintig minuten tot de flan stevig en goudbruin gebakken is.
Zet het kopje water hierbij in de oven.

Serveertip:
Kan koud of warm worden geserveerd, samen met mayonaise of een vinaigrettesaus met uien, groene paprika en gehakte rode paprika.
Je kan ook kleine afzonderlijke potjes vullen en serveren als pintxo.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.