Bonbon van knolselder, notenkaas en heilbot met een salade

Voorgerecht
Dagelijkse kost
4
30

Dit is een chique voorgerecht met gerookte heilbot, notenkaas en knolselder. Je serveert het met een frisse salade en honingvinaigrette.

Voor de bonbon van heilbot en de salade

  • 8 plakken gerookte heilbot
  • 1 knolselder
  • 1/3 citroen
  • 1 bussel peterselie
  • 1 bussel bieslook
  • 4 lente-uien
  • 1 Granny Smith appel
  • 1 bakje waterkers
  • 1 bakje tuinkers
  • 200 g Rambol notenkaas
  • een handvol walnoten
  • een scheutje room
  • selderzout
  • cayennepeper
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Voor de honingvinaigrette:

  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • een scheutje appelazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel notenolie

Schil de knolselder. Snijd 1/3 in blokjes. Rasp of snijd 1/3 in julienne met de mandoline.
Breng water aan de kook met een snuif zout. Kook de knolselderblokjes gaar.

Vet de rammequins in met olie. Leg in elk schaaltje een vel huishoudfolie.
Leg twee plakken gerookte heilbot in elk schaaltje. Laat de vis een beetje over de rand hangen.
Schep de knolselderblokjes uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken en afkoelen.

Kook de in julienne gesneden knolselder in hetzelfde water. Giet af, spoel onder koud water en laat afkoelen.
Doe de knolselderblokjes in een schone keukenhanddoek en knijp er zo veel mogelijk water uit.
Doe de uitgeknepen blokjes in de blender met de notenkaas en een scheutje room. Mix fijn. Voeg er het sap van de citroen, een snuif selderzout, cayennepeper en nootmuskaat aan toe. Mix nog een keer.
Snipper de peterselie en de bieslook fijn. Roer de kruiden door het kaas-knolseldermengsel.

Schep de vulling op de heilbot. Vouw er de vis over. Draai de bonbons goed dicht met de huishoudfolie. Draai ze om zodat de naad naar beneden ligt.
Laat de bonbons opstijven in de koelkast.

Meng de honing, mosterd, azijn, olijfolie en notenolie tot vinaigrette.
Snipper de lente-uien. Snijd de Granny Smith in lucifers. Hak de walnoten grof.
Meng de julienne van knolselder met lente-uien, appel en walnoten. Kruid de salade met peper en zout. Schep er een deel van de honingvinaigrette door.

Maak de tuinkers en de waterkers schoon. Doe ze vlak voor het serveren bij de salade.
Haal de bonbons uit de huishoudfolie. Serveer de salade met de bonbon. Druppel er nog wat vinaigrette rond.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.