Twee bokaaltjes met gazpacho staan op een marmer plankje, een ideaal alternatief voor te weinig glazen. We gaven de gazpacho een feestlook met staafjes komkommer en paparika in het bokaaltje te laten op springen.

Gazpacho maken met lekkers van hier

Kooktips

Wie ooit al eens op reis ging naar Spanje, maakte daar zeker kennis met gazpacho. Wil jij deze frisse smaakbom ook eens zelf maken? Wel, met onze gazpachorecepten waan je je meteen terug in het Zuiden. En dat met groenten van bij ons. Vind hier ons basisrecept voor gazpacho, tips en enkele heerlijke variaties.

Hoe gazpacho maken?

Gazpacho is een pittige en zomerse soep die zowel de honger stilt als de dorst lest. Ze kan als aperitiefhapje, voorgerecht of hoofdgerecht gegeten worden. Ook als tussendoortje wordt dit fris soepje erg gesmaakt.

Gazpacho maken is supereenvoudig. De basisingrediënten voor een klassieke gazpacho? Tomaat, komkommer, ui, rode paprika en een aantal extra smaakmakers. Deze ingrediënten worden koud gemixt tot een gladde soep: gemakkelijk toch? De soep mag bij het opdienen echt ijskoud zijn. Dan komt de gazpacho volledig tot z’n recht. Op een warme zomerdag kunnen enkele ijsblokjes helpen.

Gazpacho kun je tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt ‘m ook invriezen (bij voorkeur maximum 3 maanden) en ontdooien als je er zin in hebt.

Twee bokaaltjes met gazpacho staan op een marmer plankje, een ideaal alternatief voor te weinig glazen. We gaven de gazpacho een feestlook met staafjes komkommer en paparika in het bokaaltje te laten op springen.

Gazpacho: koude soep met heel wat mogelijkheden

Een verrassende variatie op het basisrecept is deze koude soep van gebrande paprika en tomaat. Door de paprika’s te roosteren krijgt de gazpacho nog een intensere smaak. Hoewel de klassieker voornamelijk gemaakt wordt met tomaten, hoef je je hier natuurlijk niet tot te beperken. Gebruik het basisrecept als leidraad en experimenteer eens met andere groenten zoals courgette, spinazie of erwtjes. Probeer bijvoorbeeld deze groene gazpacho met krokante ham. Of ga voor een combinatie met vis van bij ons zoals deze gazpacho met tongscharreepjes en een appel-selderslaatje.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van automaten, hoevewinkels tot buurderijen: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Ken jij nog recepten voor gazpacho?

We zijn benieuwd! Of probeerde je een van onze gazpachorecepten? Laat het zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto of video op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!