Voedingsinformatie over kip van bij ons

Kip zorgt voor variatie op het menu. Een stukje kip brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan. Een kippenfilet is bovendien zeer mager vlees. Kip past dus prima in een gezonde voeding. Stil hieronder je honger naar meer info.

Een stukje kip past in een gezonde voeding

Kip scoort goed als onderdeel van een gezonde voeding. Het is mager wit vlees en gemakkelijk te combineren met veel groenten maar ook met fruit, aardappelen en volkoren graanproducten. Kip maakt deel uit van de voedingsdriehoek, het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel. Het biedt variatie naast rood vlees, vis, eieren en plantaardige vervangproducten zoals peulvruchten. In een gezonde voeding krijgt wit vlees de voorkeur boven rood vlees en vers vlees boven bewerkt vlees. Kleine porties volstaan. Een gezonde regel is: vul je bord voor de helft met groenten, voor een vierde met aardappelen of volkoren graanproducten en voor een vierde met vlees, vis, ei of plantaardige vervangproducten zoals peulvruchten. Neem voor een dubbele boterham of twee sneden enkel beleg.

Belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën

Een stukje kip levert gemiddeld 140 kcal per 100 g. Een kipfilet, het magerste stukje, telt maar ongeveer 100 kcal per 100 g. Het verschil zit vooral in het vetgehalte. Een kipfilet is vetarm (1,3 g vet per 100 g). Een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g). Wat hebben ze gemeenschappelijk? Kip is relatief mager vlees, het is rijk aan hoogwaardige eiwitten en een goede bron van fosfor, selenium en de vitaminen B3, B6 en B12. 

In vergelijking met rood vlees zoals rund- en varkensvlees bevat kip minder ijzer en zink, maar wel in een goed opneembare vorm in vergelijking met ijzer en zink uit plantaardige voedingsmiddelen. De ijzeropname bedraagt ongeveer 25 % uit vlees en slechts 5 tot 15 % uit plantaardige voedingsmiddelen.

100 g kip (zonder vel) levert gemiddeld ongeveer

  • 49 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag;
  • 41 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
  • 33 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
  • 29 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag;
  • 22 % van de benodigde hoeveelheid fosfor per dag;
  • 24 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
  • 7 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte.

Kip met of zonder vel?

Een stukje kip van 100 g met vel brengt 3 g vet en ongeveer 25 kcal meer aan dan 100 g kip zonder vel. Als je een kipfilet vergelijkt met een stukje kip met vel scheelt het 8 g vet en ongeveer 60 kcal per 100 g. Kipproducten zoals kipburgers en gevogeltegehakt brengen doorgaans meer vet en zout aan. Vers vlees krijgt de voorkeur boven bewerkt vlees. De bereidingswijze speelt ook mee: kip gepaneerd en gebakken in de frituurpan slorpt sowieso veel vet op.

Meer onverzadigd vet dan verzadigd vet

Kip is mager wit vlees. Het weinige vet in kip bestaat bovendien voor ongeveer twee derden uit goed onverzadigd vet en voor slechts een derde uit verzadigd vet. Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en zo mogelijk ook het risico op hart- en vaatziekten. Een kipfilet bevat amper 0,4 g verzadigd vet per 100 g en wordt beschouwd als arm aan verzadigd vet. Een maaltijd met een stukje kip gecombineerd met veel groenten en een portie gekookte aardappelen of volkoren graanproducten past dus prima in een lijn- en hartvriendelijke voeding.

Referenties:

  • Vlaams Instituut Gezond Leven – www.gezondleven.be
  • Belgische Voedingsmiddelentabel – www.internubel.be (geraadpleegd op 15 februari 2018)
  • Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan Consumenten