Stoofpotje van kip met tomaten en champignons. Op een wit tafelkleed staat de stoofpot geplaatst, hierin zit een grote lepel om de stoofpot uit te scheppen aan de gasten. Er staat linksboven een glaasje rosé in beeld en verse taktjes tijm.

Hoe je de lekkerste stoofpotjes met kip maakt

Kooktips

Stoofpotjes met kip zijn perfect voor koude dagen of wanneer je zin hebt in een vullende maaltijd. De combinatie van malse stukjes kip, groenten en kruiden die langzaam gestoofd worden, zorgt voor een smaakvol gerecht. Hoe je zo’n stoofpot van kip bereidt? Met kip van bij ons en deze bereidingstips krijg je altijd het gewenste resultaat.

Stoofpotje van kip met tomaten en champignons. Op een wit tafelkleed staat de stoofpot geplaatst, hierin zit een grote lepel om de stoofpot uit te scheppen aan de gasten. Er staat linksboven een glaasje rosé in beeld en verse taktjes tijm.

Kip in de stoofpot bereiden in 4 stappen

Een zomers of winters stoofpotje met kip? Deze bereiding laat je jaarrond toe om eindeloos te variëren met smaken. De sappen van de kip zelf, groenten van het seizoen en het gekozen stoofvocht, kruiden, specerijen en aromaten zorgen voor een boeiende uitwisseling van smaken.

  • Snijd de kip in stukken. Een klassiek stoofpotje met kip begint met het aanbraden van stukjes kip in een grote stoofpan. Hoe sterk je de kip vooraf kleurt, laat je afhangen van het beoogde eindresultaat. Voor een blanke stoofschotel bak je de kip maar heel even aan, zonder te verkleuren. Als je de kip goed aanbakt, zal dit meer smaak en kleur aan de stoofschotel geven.
  • Zet de kip min of meer volledig onder met vocht. Dat kan een bouillon, fond, bier of wijn zijn, of een combinatie daarvan.
  • Voeg in stoofpot van kip aromaten zoals wortel, selder en ui toe voor extra smaak. Je kunt het stoofpotje eventueel nog verder op smaak brengen met zout, peper of andere kruiden naar wens.
  • Hou de temperatuur van je stoofpotje met kip zeker onder het kookpunt. Een lichte prutteling onder gesloten deksel levert sappige kip op. Kip stoven doe je best niet te lang, 45 tot 50 minuten is voldoende. Het vlees moet vast aanvoelen en mag niet van het been vallen. Stoven kan je ook in de oven op 150 tot 160°C. Maar houd er rekening mee dat de gaartijd dan een stuk langer is.

Recepten voor stoofpotjes met kip, van traditioneel tot hip

Stoofpotjes met kip en groenten zijn veelzijdig en je kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld aardappelen, champignons, paprika of bonen toe voor extra vulling en smaak. Of je nu een doordeweekse maaltijd of een feestelijk stoofpotje met kip wil, het zal gegarandeerd een succes zijn. Probeer onze recepten uit en ontdek hoe eenvoudig het is om zelf een stoofpot van kip te maken!

Stoofpot met kipfilet

Kip met een krokant korstje: we houdt er niet van? Onze stoofschotel met kip onder een deegkorstje is een populair recept. Ook de Gentse waterzooi blijft het goed doen. Wist je trouwens dat je deze klassieker ook snel in de wok kunt bereiden?

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Heb jij nog tips voor een stoofschotel met kip?

Of probeerde jij een van onze stoofpotjes met kip? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of X en post een video of foto van jouw gerecht met #lekkervanbijons of tag ons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.