Kaas

Kaas

Kaas ontstaat door aan verse melk zuursel en stremsel toe te voegen. De melk verandert hierdoor in een dunne geelachtige vloeistof, de wei, en een dik deel van kleine stukjes ter grootte van een erwt. Het dikke deel is de wrongel en vormt de basis voor kaas.

Afhankelijk van de kaassoort die de kaasmaker wil maken krijgt de wrongel een specifieke bewerking. Verse kaas wordt niet bewerkt. Vandaar ook de naam verse kaas of plattekaas.

Voor gerijpte kaas wordt de wrongel in een vorm geperst waarna het rijpingsproces begint. Het rijpen van kaas wordt affineren genoemd.

Kazen worden op drie manieren ingedeeld:

  • Volgens rijping
  • Volgens vetgehalte
  • Volgens hardheid

Lees meer

 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.