Knolseldersoep met croutons en verse garnalen

Knolselder klaarmaken op 4 verschillende manieren

Kooktips

Vind je een knolselder wat te groot om in één keer te verwerken? Of weet je niet goed wat je met deze groente van bij ons allemaal kunt bereiden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Doe inspiratie op met onze tips en recepten met knolselder.

Wist je dit al over knolselder?

  • Een knolselder is de verdikte eetbare wortel van de selderplant. Niet te verwarren met de wortel zelf. De knol groeit namelijk net boven de bodem. Het vruchtvlees is romig wit van kleur en de smaak kruidig en pittig.
  • Deze groente is rijk aan voedingsvezels en een goede bron van kalium, foliumzuur en vitamine C.
  • Een knolselder moet bij aankoop stevig en droog zijn. Als er nog bladeren aan zitten, moeten die er frisgroen uitzien. Reken per persoon 200 tot 250 gram voor warme bereidingen. Rauw, voor een salade bijvoorbeeld, ga je best uit van ongeveer 100 gram per persoon.
Gepofte knolselder met paddenstoelen en kaas
  • Op een koele en droge plaats kun je een knolselder 2 tot 3 weken bewaren. Sneed je ‘m aan? Dan is hij in wat vershoudfolie nog een week houdbaar in de koelkast. Knolselder invriezen is ook mogelijk, maar dan moet je de groente in stukken snijden en 2 tot 4 minuten blancheren. Spoel daarna meteen af onder koud water om het kookproces te stoppen. Dep de stukjes droog en bewaar ze in een diepvriesbakje of -zakje. 
  • Een knolselder kun je het makkelijkst snijden met een groot chefmes. Snijd eerst de onderkant van de knol bij, zodat je ‘m mooi kunt laten staan op je snijplank. Snijd er vervolgens van boven naar onder de schil af en ga zo rond tot je de knolselder helemaal geschild hebt. Snijd dan de knolselder in grote stukken als je ze bijvoorbeeld gewoon wilt koken voor soep. Voor een ovenbereiding kan je ‘m in schijven of reepjes versnijden.
  • Wanneer je knolselder klaarmaakt, snijd hem dan pas vlak voor het verwerken. Wanneer de groente in contact komt met de lucht treedt er snel bruinkleuring op. Besprenkel de partjes met citroensap of azijn om het verkleuringsproces te vertragen.

Tip: voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Ken jij nog recepten met knolselder?

Knolselder is een groente die zeker een plekje verdient in je keuken. Met z’n veelzijdigheid, voedingswaarde en heerlijke smaak is deze groente een geweldige toevoeging aan diverse gerechten.

Heb je nog een tip om met knolselder aan de slag te gaan? Of probeerde je één van onze knolseldergerechten uit? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.