Jonagold appels liggen op marmere keukenblad. Enkele appels zijn aangesneden.

Waarom is Jonagold een must in je fruitschaal?

De troeven van Jonagold

Jonagold is een must in elke fruitmand, een fris tussendoortje van Belgische bodem.  Maar hoe zat het nu ook al weer precies met die Jonagold ? Waar komt hij vandaan, hoe belangrijk is hij als teelt en waarom verdient hij zoveel lof ? Je vindt hier alle antwoorden, uitgeschreven als  ‘de 8 troeven van Jonagold’.

Van bij ons

Jonagold is een product van eigen bodem. Meer zelfs … het is het belangrijkste appelras dat vandaag wordt geteeld. We hebben ongeveer 2.700 ha Jonagold in eigen land, goed voor een oogst van bijna 108.000 ton dit jaar. De teelt is in handen van familiebedrijven, die hun kennis en ervaring doorgeven van generatie op generatie.

Jonagold wordt niet enkel bij ons gewaardeerd. Hij wordt ook met plezier gesmuld in tal van Europese landen, in onze buurlanden voorop, en zelfs in India.

Wat je in je fruitkraam als Jonagold ziet aangeprezen, heeft wel uiteenlopende taxonomische achtergronden. Er zijn nl. meerdere varianten van Jonagold verkrijgbaar. Een geoefend oog ziet een licht verschil in de blos. En dan is er ook nog de Jonagored, een andere appelvariëteit die wel erg gelijkt op Jonagold.

Heerlijk traditionele smaak

Met z’n zoetzure smaak en goed aroma is de Jonagold een absolute aanrader om als gezond tussendoortje te eten. Hou je meer van krokant? Bewaar je Jonagold dan best in het koelvak van je koelkast. Maar laat hem even aan de kamertemperatuur wennen om de smaak ten volle te proeven. Wie meer van een zachte beet houdt, legt het fruit best in een fruitschaal op het aanrecht. Let wel op, appels houden niet van fel zonlicht en rijpen sneller naast een vaas met bloemen.

Populairste fruit in België

De appel is de meest aangekochte fruitsoort in ons land en dat mag je voor een heel groot deel op het conto van Jonagold schrijven. We eten allemaal ongeveer 9 kg appelen per jaar. Appelen zijn zelfs goed voor ongeveer een vijfde van het fruit dat we eten.

Allrounder

Jonagold is een pareltje binnen de handappels. Maar hij heeft veel meer in z'n mars. Zo laat hij zich prima verwerken in allerhande desserten, brengt hij frisheid in een slaatje of een mildzoete toets bij spruitjes. Hij doet het ook uitstekend in appelmoes , kinderen zullen dit volmondig beamen.

Een jaarrond beschikbaar

Dankzij een uitgekiende bewaartechnologie kunnen de appels een volledig jaar bewaard worden in speciale koelcellen. De teler kan ze mondjesmaat aanbieden en jij kan het hele jaar rond genieten van knapperige appels van bij ons.

‘Bicolore’

Wist je dat de Jonagold eigenlijk een kruising is tussen de Golden Delicious en de Jonathan? Het is een eerder grote vrucht met een felle, oranjerode blos op een geelgroene achtergrond. Kenners spreken van een ‘bicolore’ appel. Het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur.

Respect voor de natuur

De telers van Jonagold waken, zoals elke fruitteler, over de kwaliteit van hun product. Dat start met oordeelkundige aanplantingen, minutieuze gewasverzorging- en bescherming. De Jonagoldtelers maken gebruik van nuttige insecten en roofvogels voor de bestrijding van plagen. Proefcentra ondersteunen de telers om zich technisch nog te verbeteren en adviseren inzake gewasbescherming.

“An apple a day keeps the doctor away”

Appelen zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels en antioxidanten. Als appelen zoals andere fruitsoorten regelmatig in een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon worden ingebouwd, kunnen ze bijdragen tot het behoud van een goede gezondheid.

De schil van de appel bevat meer vezels en antioxidantia dan het vruchtvlees. Schillen is dus niet nodig, wassen wel.