Kopen, bewaren, bereiden

Waarop moet je letten bij het kopen van aardappelen?

Aardappelen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Behalve de primeuraardappelen, die ‘nieuwe aardappelen’, zijn enkel vroeg in het seizoen verkrijgbaar (vanaf juni).

Als een aardappel bij aankoop geen groenverkleuring of uitlopers heeft, heb je een goede partij in handen:

  • Groenverkleuring: onder invloed van licht worden aardappelknollen groen. Dit kan optreden als aardappelen te lang in het licht worden bewaard. Hoe sterker het licht, hoe sneller de aardappelen groen worden. Groene patatten eet je niet op, want die zijn bitter. Groene delen snijdt gewoon weg.
  • Uitlopers, kiemen of spruiten: Aardappelen krijgen uitlopers als ze te lang bewaard worden. De aardappelen maken zich immers klaar om een nieuw seizoen in te gaan en nakomelingen te produceren. De uitlopers maken de aardappel taai maken en het vitamine C-gehalte verlaagt. Aardappelen met kiemen eet je beter niet op.  

Wat is de beste manier om aardappelen te bewaren?

De vitaminen in aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Bewaar aardappelen daarom op een koele, donkere en droge plaats. Een temperatuur van 7°C is ideaal.

Als je ze te koud bewaart, zullen ze sneller uitdrogen en het zetmeel omzetten in suiker. Bewaar je ze te warm en te lang, dan zullen de aardappelen uitlopers krijgen.

Aardappelen die in een geperforeerde papieren zak verpakt zijn, kan je beter bewaren dan aardappelen in een plastic zak. In een papieren zak verdampt het overtollig vocht makkelijker, zodat de aardappelen minder snel beschimmelen en beschermd zijn tegen licht.

Hoe kan je aardappelen bereiden?

Dat je aardappelen kan koken, weet je natuurlijk wel, maar er zijn nog andere super lekkere bereidingen,

  • Microgolfoven, de snelste manier!

Leg de geschilde aardappelen in een schaal, voeg een beetje water toe en dek de schaal af. De gaartijd hangt af van de grootte en de soort. Reken ongeveer 7 minuten voor 500 g aardappelen op 1000 watt. Als je de aardappelen in kleinere stukken snijdt, garen ze sneller. Toch liever in de schil? Zorg dat de aardappelen even groot zijn en prik er eerst in om te voorkomen dat ze openbarsten.

  • Stomen, lekker gezond!

Doe enkele centimeters water in een grote schotel. Was de aardappelen en leg ze in een stoommandje. Plaats het mandje boven het water en voeg twee snuifjes grof zout toe. Bedek de aardappelen en breng het water aan de kook. Laat ze 20 tot 30 minuten stomen, afhankelijk van de grootte.

  • Wokken, lekker makkelijk!

Snijd de aardappelen in schijfjes van 3 mm of in blokjes van 1 cm. Laat ze in een goed verhitte wok in een beetje olijfolie garen met het deksel erop. Bak ze daarna, zonder deksel, goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.

  • In de oven, heerlijk krokant!

Borstel de ongeschilde aardappelen schoon en prik er meermaals in met een vork. Leg ze op een ovenplaat op een laagje grof zout. Dit zorgt voor een heerlijke smaak. Laat ze 50 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180°C.