Waarom aardappelen wel passen in een gezonde voeding

Waarom aardappelen wél passen in een gezonde voeding

De aardappel is een vaste waarde in onze keuken. De laatste jaren komt hij regelmatig onder vuur te liggen. Aardappelen zouden te veel calorieën of koolhydraten bevatten. Sommigen noemen aardappelen dikmakers. En in de media duiken tal van tegenstrijdige berichten op. Wat is ervan aan? We zochten het voor je uit. 

Wat zeggen de nieuwe voedingsaanbevelingen?

In de nieuwe voedingsaanbevelingen voor België staan aardappelen nog steeds als een goede bron van trage koolhydraten naast volle graanproducten (bruin brood, volkoren brood, volkoren rijst en pasta, enz.), peulvruchten, groenten en fruit. Trage koolhydraten zijn de beste energieleveranciers voor onze spieren, hersenen en organen. Aardappelen leveren bovendien essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen.

De actieve voedingsdriehoek raadt 3 tot 5 stuks (in totaal 210 tot 350 gram) aan per dag. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe actief je bent. Als je zware lichamelijke arbeid verricht of intensief sport, heb je meer energie nodig.

Zijn aardappelen dikmakers?

Nee. Een normale portie (200 g) gekookte aardappelen levert ongeveer 150 kcal. Dezelfde portie gekookte deegwaren, gekookte rijst, quinoa of couscous (zonder saus) zo’n 250 à 260 kcal. De bereidingswijze heeft een grote invloed op het caloriegehalte van het aardappelgerecht. Met vet bereide aardappelen zoals gebakken aardappelen, frieten en kroketten brengen meer calorieën aan dan gekookte aardappelen. Ook een saus bij aardappelen, een extra schep boter, margarine of room door de aardappelpuree kan de calorieteller doen stijgen.

Wat is het verschil tussen aardappelen, rijst en pasta?

Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte pasta en rijst ongeveer 75 % meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Gekookte aardappelen bevatten ongeveer evenveel vezels als volkoren pasta en groenten en dubbel zoveel als bruine rijst.

Aardappelen gezond bereiden: variatie troef

De aardappel kan je op veel verschillende, gezonde manieren bereiden: gekookt, gepoft, gestoomd, in de wok of in een heerlijke groentestoemp.

Er zijn weinig kinderen die geen patatjes lusten. Een evenwichtige maaltijd waarin groenten samen met aardappeltjes wordt gegeven helpt kinderen groenten proeven. Aardappelen zijn dus helemaal niet saai maar kunnen net bijdragen aan een gevarieerde voeding. 

Meer weten?
Handige weetjes over de aardappel

 

Heb jij een van onze recepten met aardappelen uitgeprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!