Hasselback potatoes

Hasselback potatoes: hoe maak je deze knapperds klaar?

De naam hasselback potatoes doet vermoeden dat dit aardappelgerecht niet meteen een Belgische klassieker is. Het originele recept zou in 1940 bedacht zijn door de chef-kok van Hotel Hasselbacken in Zweden. Uiteraard lenen ook onze Belgische aardappelen zich perfect voor deze heerlijke ovenschotel.   

Zo maak je deze knapperige aardappelen in de oven

Met ons recept voor hasselback potatoes en deze stap-voor-stap-tips zijn deze patatjes nog makkelijker te maken:

Hasselback Potatoes

Voor dit gerecht hoef je geen aardappelen te schillen, maar was ze wel grondig. Makkelijk hé! Ben je geen liefhebber van aardappelen in de schil? Dit gerecht kan je ook perfect bereiden met geschilde aardappelen.

Hasselback Potatoes
  1. Neem er een scherp mes bij. Heb je een groot koksmes in huis? Gebruik dit dan om de inkepingen te maken.
Hasselback Potatoes
  1. Neem 2 snijplanken van gelijke hoogte, klem er een aardappel tussen en snijd inkepingen in de aardappel. Dankzij de snijplanken ben je er zeker van dat je de aardappel niet helemaal doorsnijdt. Je kan hiervoor eventueel ook 2 houten lepels gebruiken.
Hasselback Potatoes
  1. Schik de aardappelen in een ovenschaal en bestrijk ze rijkelijk met gesmolten boter. In plaats van boter kan je eventueel ook olijfolie gebruiken.
Hasselback Potatoes
  1. Kruid de aardappelen met grof zout en peper.
Hasselback Potatoes
  1. Plaats de aardappelen in de oven. Na 35 à 45 minuten op 200°C zullen ze lekker knapperig zijn aan de buitenkant en heerlijk zacht binnenin. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen zullen ze meer of minder tijd nodig hebben om te garen. Prik daarom af en toe eens in de aardappelen om te checken of ze al gaar zijn. Tip: Gebruik aardappelen van ongeveer dezelfde grootte, dan ben je zeker dat ze allemaal op hetzelfde ogenblik gaar zijn.
Hasselback Potatoes
  1. Werk af met enkele takjes verse tijm.

Hasselback potatoes, een ovenschotel die vraagt om variatie

Met ons recept zet je de klassieke hasselback potatoes op tafel: de pure smaak van aardappel staat hier centraal. Niets houdt je natuurlijk tegen om te gaan experimenteren en te variëren. Dit zijn alvast enkele tips om deze ovenschotel te pimpen:

  • De smaak van aardappelen is zo veelzijdig dat je ze met zo goed als alle kruiden kan combineren. Tijm is een klassieker, maar je kan ook kiezen voor rozemarijn of wat dacht je van salie? Of strooi er voor ze in de oven gaan wat paprikapoeder over. Volg je persoonlijke voorkeuren en kies de kruiden naar jouw smaak. Tip: Je kan de kruiden zowel voor als na het bakken toevoegen aan de aardappelen.
  • Voeg zeker ook eens wat geperste look toe aan de gesmolten boter.
  • Het leuke aan de inkepingen in de aardappelen is ook dat je er nog extra smaakmakers kan tussen steken. Denk maar aan sneetjes ham of spek. Of wat dacht je van sneetjes kaas die zalig smelten in de oven?
  • Hasselback aardappelen kan je als feestelijk bijgerecht serveren bij een lekker stukje vlees of vis. Of serveer ze met een fris slaatje en extra groenten. Zo maak je van dit bijgerecht een volwaardige maaltijd. Je ziet het: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Heb jij onze hasselback potatoes uitgeprobeerd? Of heb jij zelf nog een leuke variatie in gedachten? Laat het zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.