Pladijs

Voorkomen en aanvoer

Pladijs komt  voornamelijk voor in de gematigde wateren van het Noord-Atlantisch gebied van Groenland en Noorwegen in het noorden tot Marokko in het zuiden, met daarnaast ook populaties in de Witte Zee, de Baltische Zee en het westen van de Middellandse Zee.

Vijf scholbestanden zijn van belang voor onze visserij: Noordzee, Oostelijk Engels Kanaal, Westelijk Engels Kanaal, Keltische Zee en Ierse Zee. Pladijs is op Europese schaal zonder twijfel één van de belangrijkste platvissen voor de visserij, en in België is het de traditionele koploper in de aanvoerstatistieken (iets meer dan 6000 ton in 2012).


Biologische kenmerken

In tegenstelling tot de tong is de schol in hoofdzaak overdag een actieve jager. Na een kleine drie jaar is de schol 30 cm. In vroegere tijden kon men nu en dan eens een schol van om en bij de 1 meter lengte vangen. In de huidige vangsten domineren de lengtes tussen 35 en 40 cm.
Paaien gebeurt tussen december en februari op een viertal plaatsen in de zuidelijke en centrale Noordzee Elk wijfje legt dan zo’n 50 duizend eitjes. Bij een lengte van 13 tot 17 mm beginnen de larven aan het typische bodemleven. Ze vertoeven dan nog twee jaar in de ondiepe kustwateren
 

Terwijl deze vis in Vlaanderen onder de naam 'pladijs' wordt verkocht, bieden de Nederlanders hem als 'schol' aan. Pladijzen hebben een bruine bovenkant met oranje stippen. Deze platvis heeft in Nederland trouwens meer succes dan in België. De kwaliteit van deze vis is afhankelijk van het seizoen. In de zomer zijn de pladijzen het dikst en het smakelijkst. Doordat ze in de winter voor de voortplanting kuit produceren, zijn ze magerder.  
 

Aankopen

Een verse pladijs herkent men aan de blinkende ogen en aan het slijm op de oranje-rood gestippelde huid. In de regel moet een pladijs 27 cm lang zijn. Met deze ideale afmeting zorgt men voor een mooie eenmansportie. In de handel wordt de pladijs in zijn geheel of gefileerd aangeboden. . Pladijs is een echte zomervis en verdient een plaatsje op je bord van juni tot oktober. Bekijk ook de viskalender.

 

Bewaren

Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.
 

 Bereiding

Een pladijs kent zeer gevarieerde bereidingswijzen. Toch doen eenvoud en soberheid deze vis nog het meest tot zijn recht komen. Omdat het vlees nogal slap is, wordt de pladijs best even dun gepaneerd met bloem, zout en peper. Alvorens de pladijs te bakken, maakt u best twee of drie inkepingen langs de zijde om kromtrekken in de pan te voorkomen. De baktijd houdt u best kort om uitdrogen te voorkomen. Pladijs is ook zeer geschikt om te frituren.
 

 Gezondheid

Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Pladijs is een magere vissoort die net zoals alle vissoorten veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

 Voedingswaarde per 100 g
 Energie  348 kJ
 83 kcal
 Eiwitten  18,1 g
 Vetstof  0,8 g